27.05.2018 - meniny má Iveta

  • Z dôvodu organizačných zmien nie je od 1. mája 2018 možné platiť za e-shop objednávky v hotovosti do odvolania. Tieto objednávky nebudú spracované.
  • Prosím využite "Platba kartou vopred (VISA, MasterCard)", platba prevodom z účtu vopred a "ePlatby VÚB" , ktoré fungujú bezproblémovo.

Hradné kuchyne a šľachtické stravovanie v ranom novoveku

Počet hlasov (0)

Duchoňová, Diana - Lengyelová, Tünde

ISBN: 978-80-224-1538-5

Vydavateľstvo: VEDA, Historický ústav SAV
Rok vydania: 2016
Počet strán: 320
Väzba: Tvrdá
Formát: 169x246mm
Hmotnosť: 880 g
Dostupnosť: Na sklade
E-shop cena s DPH: 20,72
Bežná cena s DPH: 25,90 €

Slovensko je oprávnene nazývané krajinou hradov. Hoci sú dnes mnohé už iba opustenými ruinami na neprístupných kopcoch, v období raného novoveku boli stále živými organizmami, miestom každodenného života ich majiteľov, dvoranov, úradníctva i služobníctva. Šľachtic musel pre seba, svoju rodinu i personál svojich majetkov –panstva, hradu, zabezpečiť dostatočné množstvo potravín na ich každodenné stravovanie. Funkciu hradnej kuchyne nám dnes predstavujú len vzácne zachované kúsky dobového mobiliáru, stolovacieho riadu, archeologické
nálezy keramiky a nemnohé obrazové doklady v galériách a múzeách. Výjavy na portrétoch s tematikou panovníckeho stravovania nám len v náznakoch poskytujú obraz o výzore hradných kuchýň a kultúre stravovania v ranonovovekom Uhorsku. Jedlá, ktoré šľachtici konzumovali, podliehali módnym trendom, dobovému vkusu a možnostiam daného aristokratického dvora. Rôzne druhy jedál, aj so spôsobom ich prípravy podľa dobových kuchárskych kníh, ponúkajú plastický obraz o pestrosti dobovej kuchyne, o chutiach, ktoré prevládali a ktoré dobová šľachtická spoločnosť obľubovala.Prestreté stoly s navareným jedlom, pri ktorých sa stretla šľachtická
rodina s dvoranmi a úradníkmi, prípadne pozvanými hosťami, boli výsledkom celého komplexu činností, pomocou ktorých sa potraviny menili zo surovín na hotový pokrm. Táto kniha predstavuje celý tento zložitý proces a je v našej historiografii doposiaľ ojedinelým spracovaním témy šľachtického stravovania zachyteného v celej šírke témy.

Odborní recenzenti:

Prof. PhDr. Peter Kónya, PhD.
PhDr. Viliam Čičaj, CSc.


Náš eshop používa k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookie. Používaním tohoto eshopu s tým súhlasíte.
Viac informácií