Strava patrí k základným biologickým podmienkam života človeka. Ako každá ľudská skúsenosť, aj strava je sprostredkovaná a určená kultúrou. Sú to normy a konvencie spoločnosti, ktoré rozhodujú o tom, čo možno pokladať za potraviny a čo a ako sa v určitej situácii konzumuje. Práca KUCHYŇA NAŠICH PREDKOV prezentuje i časť ľudovej terminológie súvisiacej s danou problematikou. Jej skutočný rozsah je oveľa širší, ľudové názvoslovie jedál a nápojov sa často mení od lokality k lokalite, preto sú uvedené ľudové názvy, ktoré majú z hľadiska vývinu stravovacieho komplexu alebo geografického rozšírenia zásadný význam.Kniha obsahuje aj RECEPTÁR jedál a nápojov, ktorý dopĺňa prvú časť konkrétnym materiálom. Z neho sa dá vytvoriť predstava o tradičnej ľudovej strave, ktorá sa pokladá za základ našej národnej kuchyne. Dokladom toho sú aj bryndzové halušky, považované za jeden z národných symbolov Slovákov, ktoré majú svoj pôvod v tradičnej kuchyni horských regiónov Slovenska.
Odborný recenzent publikácie:
PhDr. Ema Drábiková, CSc.